Selasa, 21 Jun 2011

Coretan al-Kisah

Assalamualaikum semua...maaf la la dah lama rasanya saya tak mencoret sebab bila saya buat blog ni pon sebab task yg dberikan oleh lecture saya Mejar Jasmy...hihi =). Buat pertama kalinya saya nak panjatkan kesyukuran kepada Allah yg telah bg peluang kpd saya utk bernafas lagi sampai hari ini. Tidak lupa juga kepada kekawan PIBA yang bnyk membantu saya. Not forget to G5 thats support me untill today..hope this friendship will long lasting untill the end of our breath. Donno why english plak yang terkeluar.

Thnks also to my brother (ammar) yg dianggap dah macam brother kandung saya dah, n also who give me a lot of advice...to ur knowledge, my brother was a rigid person but nice la jgk...(tolong promot) sape nk kenal contact saya ye..hehehe. Bukan saje-saje nak promot la..tu sebab saya nk cari calon untuk brother saya ni. Dia pon tengah tercari-cari sapalah yang ingin menjadi suri hati dia..yg penting blh jadi sayap kirinya utk berjuang di jalan Allah...tu katanya lah...INSYAALLAH sebagai adik saya doakan dia..

Ok la...setakat sini ajalah coretan saya...gembira sebab dah habis exam biarpon amek satu subjek je pon..klakar la jgk ble fikir balik...

Ahad, 19 Jun 2011

.:.CoReTaN BuaT ADAM.:.

"Adam,
Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu.
Sesungguhnya aku adalah Hawa,
temanmu yang kau pinta semasa kesunyian di syurga dahulu.
Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok.
Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mau terpesong dari landasan,
kerana aku buruan syaitan.
Adam,
Maha suci Allah yang mentakdirkan
kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu dia akhir zaman,
itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusanNya.
Jika bilangan kaummu mengatasai kaumku
nescaya merahlah dunia kerana darah manusia,
kacau-bilaulah suasana,
Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa.
Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil
sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya.
Pun jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang Allah
yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu
tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.

Adam,
Bukan kerana ramainya isterimu yang membimbangkan aku,
bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku.
Tapi.....aku risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu.
Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku
mesti tunduk ketika menjadi isterimu.
Namun.....terasa berat pula untukku meyatakan isi perkara.
Adam.....
Marahkah kau jika kukatakan andainya Hawa terpesong,
maka Adam yang patut tanggung!
Kenapa? Mengapa begitu ADAM?
Ya! Ramai orang berkata jika anak jahat emak bapak tak pandai didik,
jika murid bodoh, guru yang tidak pandai mengajar!
Adam kau selalu berkata, Hawa memang degil, tak mahu
dengar kata,
tak mudah makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang dhaif ini

Adam,
seharusnya kau tanya dirimu, apakah didikanmu terhadapku sama
seperti didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-isterinya?
Adakah Adam melayani Hawa sama seperti psikologi Muhammad terhadap mereka?
Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?

Adam....
Kau sebenarnya imam dan aku adalah makmummu,
aku adalah pengikut-pengikutmu
kerana kau adalah ketua.
Jika kau benar, maka benarlah aku.
Jika kau lalai, lalailah aku.
Kau punya kelebihan akal manakala aku kelebihan nafsu.
Akalmu sembilan, nafsumu satu.
Aku...akalku satu nafsuku beribu!
Dari itu Adam,pimpinlah tanganku, kerana aku sering lupa dan lalai,
sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya.
Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah,
perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangi hidupku.
Tiuplah ruh jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi mujahidah kekasih Allah.

Adam,
Andainya aku masih lalai dengan karenahmu sendiri,
masih segan mengikut langkah para sahabat,
masih gentar mencegah mungkar, maka kita tunggu dan lihatlah,
dunia ini akan hancur bila kaumku yang akan memerintah.
Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri dan pada Tuhanmu yang engkau agungkan itu.......

 copy daripada fb...hihi =)

Khamis, 16 Jun 2011

AMALAN BULAN REJAB

Riwayat daripada Ibnu As Syakir, dari Abu Umamah, Nabi Muhammad S.A.W bersabda, “Lima malam yang tidak ditolak doa padanya, iaitu antaranya di awal Bulan Rejab, Malam Idul Fitri dan malam Idul Adha”

1. Puasa pada Khamis pertama bulan Rejab. Syurga bahagiannya (Al Barakah)
2. Bahawa di Syurga ada Sungai yang bernama ‘Rejab’ yang lebih putih daripada susu lebih sejuk daripada ais, lebih manis daripada madu, sesiapa yang berpuasa sehari dalam bulan Rejab, Allah mengurniainya minum dari sungai itu (hadis)
3.  Puasa pada 1 Rejab, menjadikan Kifarah dosa kecil
4.Nabi Adam pernah berinteraksi dengan Allah lalu bertanya mengenai hari-har yang disukai oleh Allah, katanya:
“Nisfu Rejab”sesiapa yang berpuasa, solat sunat, bersedekah, beristighfar, permohonannya akan dikabulkan, dosanya akan diampuni, Syurgalah bahagiannya.
5.“Barangsiapa berpuasa satu hari di Bulan Rejab, seolah-olah ia berpuasa 1000 tahun, memerdekakan 1000 hamba, sesiapa yang bersedekah 1000 dinar, akan dicatit tiap-tiap rambut dan bulu yang dibadannya 1000 kebajikan, diangkatkan darjahnya 1000 darjah, dihapuskan darinya 1000 kejahatan, 10 kali ganda ganjaran haji dan umrah serta diberikan padanya gedung di Syurga”. (dari Salman Al Farisy)

Sama-samalah kita rebut peluang ini......besar pahalanya.Masya Allah...hebat nya bulan Rejab....bulan Allah. 

.:. SPeCiaL UTk UpIN.:. hehe =)

video

WASIAT RASULULLAH KEPADA SYADINA ALI R.A:-


Wahai Ali,

Bagi orang MUKMIN itu ada 3 tanda tandanya;
#Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia
#Tidak terpesona dengan pujuk rayu wanita
#Benci terhadap perbualan dan perkataan sia sia

Wahai Ali,

Bagi orang yang TAKWA itu ada 3tanda tandanya;
*Takut berlaku dusta dan keji
*Menjauhi kejahatan
*Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman

Wahai Ali,

Bagi ahli IBADAH itu ada 3 tanda tandanya;
#mengawasi dirinya
#Menghisab(muhasabbah)dirinya
#memperbanyakan ibadah kepada tuhannya

Wahai Ali,

Bagi orang ALIM itu ada 3 tanda tandanya;
*Jujur dalam berkata kata
*Menjauhi segala yg mungkar
*merendahkan dirinya..

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
   
سياف يع ممباج يس سفنوهن دان فد اية 58 " سلآم قولا من رب الرحيم " داولع  7كالي انتوق 7 نية بايك اندا. انشاالله نية دعن ايذين الله يع مها اسا دان يع مها كواسا سموا حجة اندا دكابولكن.

دبيةكن سبكيني:

1.     يا الله يا رحيم , امفوني دوساكو دان سودارا مارا كو

2.     يا الله يا رحمن , كورنياكن اكو استري , سوامي ,    انق-انق يع صالخ دان منجنتائ اسلام

3.     يا الله يا رزاق ,  كورنياكن اكو رزقي يع بركة , كرجا يع بايك دان برجاي ددنيا دان اخرة

4.     يا الله يا جبار , مكبولكنله حجة فعنترمعلومات يع اكو دافة اين

5.     يا الله يا متكبر , جاوهكن اكو دري صفة خيانة دان منافيق دان مسكين

6.     يا الله يا وادود ,  كورنياكن اكو دان سلوروه اومة محمد يع برايمان كصيحتن ظاهر دان باطن


7.     يا الله يا ذاالجلال والاكرام , مكبولكنله سموا حجة كو دان رضائله اكو

أمين

.:. TiPs UtK BaHaGia.:.

Ubahkan semuanya. Jangan pandang negetif pada perkahwian yang sah.
Perhatikan cara hidup kita. Ramai pasangan berkahwin yang bahagia hanya
bertahan 4 - 5 tahun, mungkin kerana amalan hidup mereka bertentangan dgn agama.


C-Cinta sebelum berkahwin, biar sederhana, tak melanggar batas agama
I-Impian rumahtangga dirancangkan bersama (bkn praktikal seblm nikah)
N-Nikah didahulukan pembuka gerbang kebahagiaan
T-Timang cahaya mata sbg pengikat kasih sayang
A-Amalkan perintah Tuhan, Insyaallah bahagia membawa ke syurga.

K-Kasih berputik dikala pertunangan diikat
A-Akad dilafaz cinta berbunga
S-Suami disanjung-tinggi
I-Isteri disayangi
H-Harumlah kasih sepanjang zaman

S-Sayangkan Isteri kasihkan suami
A-Ada masalah, dibincangkan bersama
Y-Yang ringan sama dijinjing, berat sama dipikul
A-Amalkan hidup bertoleransi
N-Nak kekalkan bahagia, itu usaha bersama
G-Gaduh sesekali tu perkara biasa

H-Hati suami mesti dijaga
A-Apatah lagi hati isteri yang mudah tersentuh
T-Tanggung-jawab dipikul bersama
I-Isteri tak makan hati, suamipun tak ca
ri ganti

.:. GeMBiRaNyA HaTiKu Kek UtK Yg TeRSaYaNg.:.

CaRa-CaRa MeMBuAT KeK CoKLaT MoIsT


Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur gred A
  • 250 gm buttercup
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.